BREEDBEELD FILMSCHOOL : workshop analoge film | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
BREEDBEELD FILMSCHOOL : workshop analoge film

Film is terug van nooit weggeweest. Hoe meer we media digitaal beginnen te consumeren, hoe harder de boemerang lijkt terug te keren naar een medium dat van ca. 1895 tot ca. 2011 de standaard was: pellicule. Grote steden zagen de komst van nieuwe filmlabo’s en theaters die ook terug film konden draaien, of er zich zelfs volledig in specialiseerden. Daarom organiseren we in kader van de BREEDBEELD Film School dit traject rond analoge film met een vijfdaagse workshop.

Inschrijven voor 1 november

 

Doel van de workshop is om de principes van het fotochemisch film-maken in praktijk over te brengen en mensen de kans te geven om hier ook anno 2020 van te kunnen proeven, enerzijds om deze filmhistorische en wetenschappelijke kant van film in de vingers te krijgen, anderzijds om het fotochemisch proces ook toegankelijk te houden en de mogelijkheden te geven om deze kant van het medium verder te exploreren.


Praktisch

Deze workshop is opgebouwd als een kort traject. Hoofdmoot hiervan is een vijfdaagse workshop analoog filmmaken van A tot Z in LaboBxl in Brussel (20-22/11 en 27-28/11, telkens van 9 - 18 u.). Vooraf zijn er online twee theoretische lessen over de geschiedenis van (experimenteel) analoog filmmaken gegevens door Vito A. Rowlands, een individuele voorbereidende zoom-sessie over je project (13 of 14 november) en een groepssessie (15 november) als voorbereiding op de workshop. De vijfdaagse workshop wordt afgerond met een presentatiemoment (29/11) voor vrienden en familie. Deelnemen aan de workshop kost €145, alle materiaal en pellicule in volledig inbegrepen. Betalen doe je uiteraard pas na de selectie.

Hier kan je alvast de syllabus van de workshop bekijken.

 

2 NOVEMBER 2020 - 29 NOVEMBER 2020

Timing:

  • online lessen (zelf te bekijken vanaf 2 november)
  • individuele sessie online (in te plannen op 13 of 14 november)
  • groepssessie online (15 november)
  • workshop (20-22 en 27-28 november)
  • toonmoment (29 november) (onder voorbehoud)

LaboBXL
Kartuizersstraat 28
1000 Brussel

deelname € 145

yirka@breedbeeld.org


De begeleiders

Els van Riel (°1965, Gierle, België) woont en werkt in Brussel. Zij studeerde fotografie en film en was als fotograaf, monteur en producent betrokken bij verschillende foto-, film-, video- en theaterproducties.
Haar eigen werk exploreert bewegend beeld in de vorm van film en installatie, met een voorkeur voor 16mm-film.
‘Met links naar de traditie van de structurele film waarin de aandacht werd gevestigd op het specifieke karakter van materialen en technieken, verkent de Brusselse film- en videokunstenaar Els van Riel in haar werk de basiselementen van de film – tijd en licht – en ontwikkelt zij een nieuwe vorm van esthetisch genot die elk symbolisme en narrativisme vermijdt. Voor van Riel is de projector de centrale figuur in de filmische vormgevingsact op een scherm, in een performance of in een installatie. In haar installaties is de mechanische beeldbron actief present, als was het een levend object.’ (L’ART MÊME, april 2009)
www.elsvanriel.be


Vito A. Rowlands (°1986, geboren Adriaensens) is een Antwerpse schrijver, regisseur, producent en professor. Vito heeft een doctoraat in Film en is sinds 2015 Adjunct Assistant Professor aan Columbia University’s Film Department in New York. Hij gaf voordien reeds les in Amsterdam, Kopenhagen, Gent, en Antwerpen, en is coauteur van het boek “Screening Statues: Sculpture and Cinema.” Vito geeft ook les op de film non-profit Mono No Aware. Zijn debuut als producent, “a GIRL” (2018, van C. Craig Patterson, met Hisham Tawfiq) werd geselecteerd voor het Austin Film Festival, en zijn bekroonde experimentele kortfilms, “Ascending Double Helix” (2019) en "Entre Les Images" (2020) toeren momenteel op het festivalcircuit. Zijn eerste narratieve kortfilm, “Into The Silver Ether” (2020), gaat in première op het Raindance Film Festival. Vito werkt voornamelijk op pellicule, en is bezig aan zijn eerste langspeelfilm.
www.vitorowlands.com

 

Bron : Breedbeeld