Summerschool: ondernemen in cultuur | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Summerschool: ondernemen in cultuur

Wat betekent ‘ondernemen in cultuur’ eigenlijk in de praktijk ? Is er een verschil met ondernemen tout court? En wat doet een cultureel ondernemer anders?

Ondernemen gaat veel verder dan ervoor te zorgen dat er meer geld in het laatje komt. Ondernemen betekent: je ideeën realiseren, via een planmatige aanpak. Strategisch inzicht koppelen aan kennis is de basis. Lastige vraagstukken omzetten in scherp financieel management. Ondernemen vergt leiderschap gecombineerd met organisatievermogen.

In deze vijfdaagse opleiding verruimen we het denkkader van de cursisten door hen topics aan te bieden waarin ze zich nadien zelf kunnen verdiepen. We reiken ook kennisverdiepende sessies aan met een stevige dosis juridische en financiële informatie.

We gaan niet voorbij aan trends die, onder meer als gevolg van de coronacrisis, een grote impact hebben op de cultuursector.
 

Doelgroep

Heb je de ambitie om je te verdiepen in de zakelijke en juridische aspecten van het ondernemen in cultuur? Wil je je ondernemerschapsvaardigheden verder aanscherpen?

Deze opleiding richt zich tot professionals die betrokken zijn bij of grote interesse hebben voor in het zakelijk beleid van de culturele praktijk.

Zowel personen die een organisatie (willen) leiden, als individuen die hun eigen praktijk (verder) willen uitbouwen kunnen deelnemen. Voorwaarde: je beschikt over voldoende basiskennis en hebt minstens 5 jaar ervaring in de sector.

Met vragen kan je terecht bij annemie.detremerie@cultuurloket.be.

De summerschool is beperkt tot 20 deelnemers. 

 

Praktisch

De Summerschool zal volledig digitaal verlopen. Na één jaar corona hebben we heel wat positieve ervaring opgebouwd met digitale workshops en opleidingen. Cultuurloket kiest vanaf 2021 voor digitale opleidingen.

Digitaal is anders dan fysiek. Maar dat betekent niet dat we inboeten op kwaliteit. We werken via Zoom. Naast lezingen van de docenten, organiseren we inspiratiesessies en werksessies. Er is plaats voor kennisoverdracht, maar ook voor netwerken en connectie.

Omdat we ernaar streven dat de aangereikte informatie zou toegepast worden, zullen er ook opdrachten gegeven worden over deze thema's:

  • Strategische Management
  • Goed Bestuur
  • Ondernemen in Cultuur
  • Natuurlijk. Organiseren.

Na deze 4 theoretische sessies krijgen de deelnemers een opdracht om individueel mee aan de slag te gaan en de aangereikte kennis en inzichten te verwerken op hun eigen organisatie of een fictieve organisatie. Op de 2 laatste dinsdagen staan werksessies ingepland waarbij de deelnemers in kleine groepjes coaching krijgen door de docenten. Er wordt in kleine teams ingegaan op de resultaten van opdrachten waarna ze met deze feedback aan de slag kunnen.

De opleiding wordt gespreid over 5 dinsdagen. Elke lesdag bestaat uit 3 lesblokken. Dit zijn de data:

  • Week 1: 25 mei
  • Week 2: 1 juni
  • Week 3: 8 juni
  • Week 4: 15 juni
  • Week 5: 22 juni

Deelname aan de summerschool kost 700 euro (btw incl).

 

Alle info over de inschrijvingsvoorwaarden en het programma vind je via deze link.

 

Bron: Cultuurloket