nieuws
BRIFF 2019 : Brussel zet de zomer in met film
Het BRIFF werkt strategisch samen met een reeks institutionele partners uit overwegend Franstalige hoek, al staat dit jaar voor het eerst ook het Vlaams Audiovisueel Fonds op het lijstje. Met vertoningsplekken als BOZAR, Flagey, Galeries, Palace en UGC De Brouckère wordt een groot stuk van filmisch Brussel bestreken. De eerste editie werd in een paar maanden tijd in elkaar gebokst, maar bleek een relatief succes. De organisatoren, die ook verantwoordelijk zijn voor het Brussels Short Film Festival, konden voortbouwen op hun expertise aangaande publiekswerving en wisten zelfs enkele grote namen aan te trekken. In 2019 is het gezelligheidsaspect opnieuw belangrijker dan het ontwikkelen van een strak omlijnde identiteit.
De internationale competitie bestaat uit films afkomstig van grote festivals als die van Cannes, Berlijn en Venetië. Na de kritiek van vorig jaar over het ontbreken van vrouwelijke cineasten is het programma (bijna) in genderbalans. Openingsfilm is It Must Be Heaven, de nieuwste absurdistische komedie van Elia Suleiman (7 días en La Habana, The Time That Remains). Met Zombi Child waagt Bertrand Bonello (Nocturama, Saint Laurent) zich aan het subgenre van de voodoo- en zombiefilm. In Shooting the Mafia buigt Kim Longinotto zich over de fotografe Letizia Battaglia, die met gevaar voor lijf en leden de misdaden van de Siciliaanse onderwereld documenteerde. Daarnaast zijn er nog een Director’s Week voor jong Europees talent en een nationale competitie met onder meer Bastaard van Mathieu Mortelmans, eerder te zien op bijna-naamgenoot het BIFFF. Het festival wordt afgesloten met Les plus belles années d'une vie, waarmee Claude Lelouch zijn Un homme et une femme-trilogie afsluit.
Eregast is de Franse cineast Michel Hazanavicius (The Artist, OSS 117: Le Caire nid d’espions), die onder meer een masterclass geeft. Twintig jaar geleden wonnen de broers Dardenne met Rosetta de Gouden Palm in Cannes en dat wordt gevierd met een miniretrospectieve rond Emilie Dequenne, voor wie het de eerste acteerprestatie was. Het New Yorkse enfant terrible Abel Ferrara, tegenwoordig woonachtig in Italië, komt naar Brussel en brengt een paar van zijn films mee, onder meer het gloednieuwe Tommaso met Willem Dafoe. De Franse cineast David Oelhoffen (Frères ennemis, Loin des hommes) geeft een masterclass over het gebruik van muziek in zijn werk. En Bouli Lanners, de Waalse acteur (De Patrick, Troisièmes noces) en cineast (Les premiers les derniers, Eldorado), mag onder de titel ‘Green Planet’ een carte blanche samenstellen over de klimaatverandering. Zoals gewoonlijk wordt een en ander gelardeerd met openlucht- en gezinsvertoningen, concerten en randactiviteiten. Het zenuwcentrum is de festivaltent op de helemaal opnieuw aangelegde Anspachlaan, in het hartje van de stad.
Meer informatie & het volledige programma : www.briff.be
Bron: FILMMAGIE
Auteur : Gorik De Henau