Klaar voor filmzomer 2019! | Acteur.be

←Alle artikels

nieuws
Klaar voor filmzomer 2019!

De planten hebben dorst, de vijvers liggen er droog bij, maar toegegeven: als zonnekloppende Vlamingen hadden we in de afgelopen paar zomers niet te klagen. Hetzelfde geldt voor de vele openluchtcinema's die hun stoeltjes uitklappen voor een vertoning onder de sterren. We lichten er enkele initiatieven uit.

Om de kijker weg te lokken van de thuisbioscoop gaan verschillende culturele instellingen aan het experimenteren voor een totaalervaring in openlucht. Zo opent Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), in Cannes geprezen voor zijn sociale werking met de Innovation Prize 2019, in de omsloten tuin van Broelkaai 6 hun openluchtcinema in samenwerking met Stad Kortrijk. Vier vrijdagen in juli en augustus zijn gevuld met een eclectisch programma, van Manneken Pis over Grease (of Pulp Fiction, dat kies je zelf op een Facebookpoll) tot The Thing. Naast die geheimzinnige vertoningen organiseert BUDA op 6 juli de vijfde editie van zijn Drijf-in Cinema op de Leie, tegenover Broelkaai 6 op de Leie. Je kan al dobberend in een bootje kijken naar de neonoir thriller Bad Times at the El Royale. Voor kijkers met watervrees zijn er stoeltjes op de kaai.

Drijf-in Cinema

Westwaarts vinden we ter hoogte van surfclub Icarus in Zeebrugge Film op het strand: genieten van een film met je voeten in het zand, leuker wordt het niet. Toerisme Brugge pakt het goed aan met een formule voor elk wat wils: elke donderdag van juli en augustus kan je gratis kijken naar een kinderfilm om 14u, een jeugdfilm om 16u én een film voor volwassenen om 20u. De selectie blijkt divers met grote producties als de digitale animatiefilm Hotel Transsylvanië 3 en kleinere Europese tekenfilms als Ernest & Célestine (gek genoeg is gekozen voor de episode 'Winterpret'). We kunnen zeker de titels Gordon & Paddy (4+) en Pippi Langkous (5+) aanraden. Ook het programma van avondfilms oogt divers met titels als Black Panther, La La Land en Girl, al zijn het wel een voor een publiekstrekkers.

Terug landinwaarts weten ook vertoners in de grote steden dat de zomervakantie geen tijd is om te slabakken. Vijftien culturele centra in Brussel organiseren al twintig jaar Bruxelles fait son cinema. Van 5 tot 19 juli kan je in verschillende deelgemeenten arthousehits als CapharnaümCall Me by Your Name en Foxtrot bekijken. Goed dat na hun korte bioscoopleven nog een tweede adem mogelijk is voor deze films. Eveneens in de hoofdstad vieren ze bij Cinéma Galeries en UGC De Brouckère van 9 juli tot 11 augustus het seizoen met L’Heure d'été. Vorig jaar was Rio de Janeiro aan zet in een bijzonder sterk programma, deze keer is het aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Naast tal van klassiekers en onbekende cinema is er een filmconcert en komt Kim Jee-Woon (The Good, the Bad, the Weird) zijn programma begeleiden met een masterclass. Met vier (mini)focusprogramma’s ligt de nadruk op vrouwelijke regisseurs (Jeon Go-woon en Lee Kil-bora), horror (OldboyTrain to Busan), Gouden Palmwinnaar Bong Joon-Ho (Memories of MurderThe Host) en regisseur Lee-hong Hee-il (Night FlightWhite Night). De buitenvertoningen gaan door op het Poelaertplein en de Pacheolaan.

 L’Heure d’été (oude locatie Les bains)

In Antwerpen is het wachten op nieuwe initiatieven sinds de openluchtbioscoop aan de kaaien zijn locatie verloor en een minder geslaagde editie doorbracht verderop in de haven. Momenteel is er qua zomerspecials in de havenstad enkel het kleinschalige Cinema Koerwoud op het binnenplein van jeugdcentrum Kavka. Je kan er tweewekelijks terecht voor gratis indieklassiekers als The Diary of a Teenage Girl en Her of voor de Joegoslavische feelgood culthit Black Cat, White Cat. Een stukje buiten Brugge in Sint-Kruis organiseert vzw Razol Reel (bekend van het Razor Reel-festival) de Fayard pop-upcinema met de hele zomer lang filmvertoningen binnen en buiten. In hun selectie speelt onder meer Pet Sematary, waaraan we in het mei-juninummer van Filmmagie het dvd-themastuk gewijd hebben. "Lamberts zowel personagegedreven als visuele Pet Sematary is nauwer verwant met surrealisme dan met realistische horror", schreef Ivo De Kock toen. 

Gent heeft qua zomerevenementen buitenshuis meer te bieden, zoals de tweewekelijkse vertoningen van Gentse Zomer (programma niet online) en die van Ciné Mangiare. Een van de origineelste events is zeker Ciné Dafalgan (27 juli), een filmochtend op poten gezet door Ciné Rio, die de feestvierders van de Gentse Feesten oppikt en meeneemt naar de bioscoop. Op het programma: EmmanuelleBefore Sunrise en Paris Is Burning

CC Binder (Puurs) en CC Ter Dilft (Bornem) bundelen in augustus de krachten voor vier vertoningen op aangepaste locaties. Op vrijdag 2 augustus staat er in park Fort Liezele een drive-incinema gepland in retrothema. Voor de filmkeuze loopt nog tot eind juli een poll op Facebook. Ondanks het thema is retro geen must voor de selectie, aangezien de top drie momenteel bestaat uit UsAquaman en (alweer) Bad Times at the El Royale. De CC’s kozen verder voor Oscarwinnaars Free Solo (bij een klimmuur) en Bohemian RhapsodyDe zwembadkomedie Le grand bain zal te zien zijn … in een zwembad. Alle vertoningen gaan door op het recreatiedomein van Breeven. Zo komt de organisatie minder origineel uit de hoek komt dan vorig jaar, toen het Aanrijding in Moskou vertoonde op de parking van de Colruyt (zie film) en Inglourious Basterds in het fort van Bornem.

 MOOOV wijkt af

MOOOV gaat in de zomer gewoon door op zijn tien locaties, maar heeft eind augustus ook enkele buitenvertoningen in petto onder de naam MOOOV wijkt af. Op 18 augustus begint het programma met de feelgoodfilm Finding Your Feet bij de Open Schuren in Merksplas, om op 31 augustus te eindigen in de tuin van CC Baarle met Becoming Astrid, de eigenzinnige biopic over de jeugd van Pippi Langkous-schrijfster Astrid Lindgren.

Zomer komkommertijd voor de film? Wij denken van niet!

 

Bron: FILMMAGIE
Auteurs: Emma Dillen en  Charlotte Timmermans
Coverfoto : Film op het strand